September afvinklijst

najaar
Met het najaar in aantocht hebben wij een overzicht gemaakt wat u deze maand kunt doen om de tuin voor te bereiden op het najaar.
  • Knip alle aangetaste en gekrulde blaadjes uit de rozen. Gooi ze niet op de composthoop maar in de afvalcontainer om verspreiding van ziekten te voorkomen. De rozen bloeien nog wel even door, blijf daarom de uitgebloeide bloemen verwijderen.
  • Hagen van Buxus, Laurierkers, Dwergcipres, Levensboom en Venijnboom kunnen deze maand nog geknipt worden.
  • Zet potten met planten op speciale potvoetjes zodat giet- en regenwater goed weg kan lopen.
  • Blijf het gras maaien. Dit is dé tijd om uw gazon goed te verzorgen zodat het regenwater straks goed weg kan lopen. Verticuteren is een manier om het gras weer meer lucht te geven.
  • Zet bladvangers in de dakgoot om te voorkomen dat herfstbladeren straks de regenpijp verstoppen.
  • Het kan nog behoorlijk warm worden in september. Vul de vijver bij zodra het waterpeil daalt. Span een netje over de vijver zodat bladeren niet in de vijver vallen, zo voorkomt u dat plantenresten en bladeren naar de bodem zakken, gaan rotten en de vijver vervuilen.
  • Bloembollen bestellen voor het komende voorjaar. Als u graag wat bijzondere bollen wilt dan is het nu tijd om deze te bestellen zodat u er in het voorjaar van kunt genieten. De bollen die niet geschikt zijn voor het winterseizoen kunt u uit de tuin halen, bewaar deze boven de 15 graden. U kunt deze niet in plastic verpakken want dan gaan ze rotten, het beste is om ze in een luchtdoorlatend kistje te bewaren.
  • Groenblijvende heesters en hagen planten, in de komende maanden zijn de struiken weer beschikbaar op blote wortel (ze worden zonder pot geleverd) dat maakt het de meest gunstige tijd van het jaar om ze te poten.
  • Haal uw groenten, fruit en kruiden uit de moestuin. Als dat nodig is kunt u het fruit op een droge, warme plek verder laten rijpen. De groenten en kruiden kunt u vaak blancheren en invriezen of in weckpotten opbergen. Zo kunt u in het najaar en de  winter nog genieten van wat u heeft laten groeien in de moestuin.

Kunt u wel wat hulp gebruiken met deze afvinklijst of wilt u uw voorjaarsbollen bestellen? Wij helpen u graag verder. Neem contact met ons op voor meer informatie of maak een afspraak.