Maak uw tuin winterklaar

maak de tuin winterklaar

22 december is het zover… de officiële start van de winter. Dé tijd van het jaar om het binnen gezellig te maken. Maar voordat u met een kleedje op de bank kunt gaan liggen is het verstandig om nog een keer door de tuin te lopen om te controleren of uw tuin klaar is voor de winter.

Planning is ontzettend belangrijk bij tuinieren. Als u ook uw tuin in de winter goed blijft onderhouden dan kunt u hier in het voorjaar en in de zomer van profiteren.

Haal de laatste bladeren uit de tuin.
De meeste bomen zijn inmiddels kaal dus het is een goed moment om de laatste bladeren uit de tuin op te ruimen. Deze kunnen dan op de composthoop of in de GFT-bak. Voor natuurlijk tuinieren kunt u een aantal hoopjes bladeren in uw tuin neerleggen waar beestjes (bijvoorbeeld de egel) kan overwinteren.

Snoeien in de winter.
In de winter is het de tijd om;

  • de fruitbomen te snoeien. Dit kan nog helemaal tot eind januari. U kunt eventueel wat fruit laten hangen voor de vogels. 
  • grassen af te knippen. Doe dit zo’n 5 – 25 centimeter boven de grond. Als u de grassen wilt laten staan ter decoratie dan kunt u deze ook nog vroeg in het voorjaar afknippen.

Verwijder mos en algen van de paden
In deze tijd van het jaar kunnen paden bij nat weer erg glad worden. Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen dit is beter voor het milieu en voor het behoud van uw tegels. Dit kan eventueel met brekerszand of schoonmaakazijn.

Tot slot nog 3 tips:

  1. Loop niet over bevroren gras
  2. Schud als het gaat sneeuwen de sneeuw van bomen en struiken zodat ze niet te zwaar worden.
  3. Tap de buitenkranen en de verdeelblokken van de beregening af, zodat het niet kapot kan vriezen.  

Hulp nodig bij het winterklaar maken van uw tuin? Bel 0332982312 of mail naar info@hansknol.nl om een afspraak te maken.