De buxusmot

Thuis gekomen van de vakantie staat de buxus er treurig bij…  de oorzaak is al snel bekend. De buxusmot heeft zich erin gevestigd en heeft de struik al bijna kaalgevreten.

Wat nu? Is mijn buxus nog te redden?
Het antwoord is in de meeste gevallen; ‘Ja , de buxus is nog te redden maar dan moeten we er snel bij zijn’. Hoe eerder de buxus weer groen blad heeft hoe groter de overlevingskans van de buxus.

Wat is de buxusmot?
De buxusmot is een vlinder die zich nestelt in de buxus van april tot en met oktober. In het najaar worden de eitjes gelegd en in het voorjaar en zomer van het volgende jaar komen de eitjes uit. De rupsen eten het blad van de buxus en veroorzaken de schade. In september en oktober verpoppen de rupsen tot motten en die leggen vervolgens weer nieuwe eitjes.

Wat te doen?
Zorg ervoor dat de buxus ‘mot-vrij’wordt gemaakt. Verwijder de poppen tussen de takken, dit kan met de hand maar je kunt hiervoor ook een hoogdruk spuit gebruiken.  Als hoveniersbedrijf gebruiken wij op het moment XenTari; een biologisch bestrijdingsmiddel die voorkomt dat andere insecten of vogels ziek zouden worden. Dit kan met een plantenspuit op de buxus worden gespoten. Zodra de rupsen of motten dit binnenkrijgen zullen ze doodgaan. 

Natuurlijke preventie:
Om in de toekomst buxus-leed te voorkomen is het raadzaam om maatregelen te nemen;

  • Vervang de buxusstruiken voor een andere struik die niet gevoelig is voor de buxusmot zoals de Lonicera, Ilex of Prunus.
  • Verwijder alle rupsen en poppen zodat er geen nieuwe motten komen die eitjes kunnen leggen in de buxus.
  • Gebruik een fermonenval die de mannetjesmotten lokt zodat de vlinders zich niet kunnen voortplanten.

Heeft u hulp nodig om de buxusmot te bestrijden? Of denkt u er aan uw buxus te vervangen voor een andere struik? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!