Bloemboltoppers

Fotografie door Hoveniersbedrijf Hans Knol

Oktober en november zijn geschikte maanden om bloembollen in de tuin  te poten zodat u in het voorjaar kunt genieten van opkomende plantjes. Er is veel onderzoek gedaan naar welke bloembollen er in welk jaargetijde geplaatst moeten worden en dat is ook nodig om ze op de juiste manier in te kunnen zetten. Het plaatsen van bloembollen in uw  tuin is afhankelijk van het soort grond en de plek waar het geplaatst word.

Eenjaar-, tweejaar-, en verwilderingbollen
Bolgewassen komen oorspronkelijk uit koudere streken en een periode van kou is gunstig voor de groei. Een paar maanden bloot staan aan temperaturen lager dan 9 graden is nodig om zetmeel om te zetten in suikers. Deze voedingsstoffen worden opgeslagen in de bol en ingezet wanneer het plantje gaat groeien. Er zijn eenjarige bollen , waarbij de bol in een seizoen wordt verbruikt maar er zijn ook meerjarige bollen die alleen hun buitenste schubben gebruiken om het voedsel in op te slaan terwijl er vanuit de binnenste schubben nieuwe plantjes gaan groeien.

Er zijn ook zogeheten verwilderingbollen, dat zijn bollen die je maar één keer hoeft te planten waarna ze zichzelf uitbreiden.

Het voorjaar
Als het voorjaar begint en de plantjes opkomen is het belangrijk dat ze al direct op de juiste plek staan met licht en warmte waar ze behoefte aan hebben. De meerjarige bol zet onder invloed van fotosynthese de ontwikkeling voor het volgende jaar in.

Advies nodig?
Wilt u graag bloembollen in uw tuin plaatsen maar weet u niet goed welke geschikt zijn? Of twijfelt u nog omdat u denkt dat het veel te bewerkelijk is? Neem dan contact met ons op, wij adviseren u over geschikte bloembollen, bestellen deze en poten de bollen op de juiste plek in uw tuin.